Menyegző udvar a PirosLábos Fesztiválon

Idén is megnyitja kapuit a Menyegző udvar,az immáron ötödik alkalommal megrendezésre kerülő PirosLábos fesztiválon, a nyitott porták fesztiválján. A tavalyi élményekről itt találhattok egy kis képes beszámolót.

A fesztivál témája ezúttal a ‘játék’ lesz, így idén úgy döntöttünk, hogy egy vidámparki hangulatú esküvői helyszínt rendezünk be és várjuk a merész párokat, akik – az előzetes regisztrációt követően – a fesztivál reggelén egy sorsoláson izgulhatják végig, hogy vajon aznap kimondhatják e a próbaházasság boldogító igenét.  Ehhez idén is biztosítunk minden kelléket! Lesznek ruhák, fodrász, sminkes, fotós, gyűrű, zene, virág, minden, amire szükségetek lehet egy kis menyegzős játékhoz.

Ezen kívül bemutatásra kerülnek régi és kevésbé régi helyi menyasszonyi ruhák, lesznek népi esküvős játékok, meglepetés díszletek…

Ha szeretnétek Ti is Nálunk kipróbálni Magatokat, regisztráljatok és gyertek el a fesztiválra! (www.piroslabosfesztival.hu)

A regisztrációhoz nem kell mást tennetek, mint elküldeni Nekünk a neveteket és egy telefonszámot, amin a fesztivál napján elérhetőek lesztek, a szigetieskuvo@gmail.com címre.

Játékra fel!!!

Menyasszonyi csokor segéd

Nagyon sokszor szembesülünk menyasszonyok dilemmájával, hogy hogyan lehetne összhangba hozni a menyasszonyi csokrot a helyszín dekorációval, ha egészen más elképzeléseknek szeretnék megfeleltetni azokat. Mert például a menyasszonyi csokrot a ruhájuk hangulatával és a vőlegény öltönyének színével szeretnék összhangba hozni, a helyszín dekorációt azonban egy egészen más stílusban képzelik el.

A kérdés ilyenkor inkább az, hogy kell-e összhangba hozni a kettőt? A helyszín dekorációt és a menyasszonyi csokrot. A válasz talán egy kicsit ellenünk, dekoratőrök és virágosok ellen beszél, de mégis az, hogy nem feltétlenül szükséges. A választott helyszín hangulata, stílusa általában adott. Jó esetben az alapján választja a pár a helyszínt, hogy  milyen a hangulata, az összképe, milyen érzés fogja el, amikor belép. Meghatározó a falak színe, a berendezés stílusa, a kiegészítő darabok (fények, textíliák, vázák, gyertyák, képek a falon, stb.) hangulata. Nehéz (bár nem lehetetlen) például egy barokk kastélyban álmodozni egy vintage vagy egy shabby hangulatú esküvőről, illetve fordítva, egy laza, kerti party feeling-et nem érdemes egy kastélyszálló elegáns nagytermébe varázsolni, mert az összhatás sajnos nagy eséllyel elmarad. Vagyis ezzel a helyszín választással a design már szinte adott, egy hozzáértő dekoros segítségével pedig biztos lesz a siker. De mi a helyzet a menyasszonyi csokorral???

Ha jól megnézzük a legtöbb esküvői fotót, láthatjuk, hogy elég ritka, amikor a teljes helyszín és a menyasszonyi csokor is jól kivehető a képeken. Mert vagy az egyikre fókuszál a fotós vagy a másikra. Vagyis a csokornak elsősorban ne a dekoráció színe adja meg a stílusát, hanem inkább az alábbi körülményeket érdemes figyelembe venni:

 Menyasszony személyisége és testalkata

Legelső szempont természetesen az, hogy milyen a menyasszony ízlése, milyen színeket, formákat kedvel, mik a kedvenc virágai, stb. A halványabb, pasztell színek, visszafogott formák kedvelőinek természetesen nem érdemes egy élénk tavaszi virágokból álló, kazalszerűen összeállított, mezei csokrot választania. Ami pedig a formát illeti, a gömb formát inkább a magasabb, vékonyabb menyasszonyoknak érdemes választaniuk, míg a kicsit teltebb hölgyeknek a csepp-, vízesés-, vagy valamilyen nyújtott forma ajánlott.

A ruha

Ez legyen az, amihez a leginkább választjuk a csokrot.  A menyasszony és a vőlegény ruhája. Hiszen ezekkel mutatkozik legtöbbet együtt a csokor, ezekkel kell harmonizálnia. A tradicionális formát képviselő, kaszkád (vízesés) formapéldául jól passzol a lágy esésű, könnyed, nem abroncsos ruhákhoz. Ha már megtaláltuk álmaink ruháját, semmiképp se válasszunk túl nagy csokrot, ami eltakarja a gyönyörű ruhát. Azonban a csokor stílusa, formája harmonizáljon a ruhával, illetve kis pluszként belecsempészhetjük a vőlegény öltönyének színét. Persze egy kicsit halványabb árnyalatban, tekintve, hogy az elmúlt években a vőlegények esetében a kék a legkeresettebb szín. 🙂

Formák

Cseppforma

Gömb forma, egyfajta virágból

Gömb forma vegyes virágokból

“Kazal” stílus

Mezei virág feeling

A Szigeti Esküvő csapata elsősorban az élő virág dekorációt részesíti előnyben, de az esküvők világában egyre inkább elengedhetetlen az újítás, az egyediségre törekvés, így néhány ötlet azoknak, akik nem a klasszikus formákat, elemeket kedvelik:

Többnapos esküvő, fesztivál hangulatban

A nyár beköszöntével sokaknak egyre nehezebb a naptárba bepasszírozni a különböző szabadtéri eseményeket. Hol egy esküvő, hol egy fesztivál,hol egy kerti party… Miért ne lehetne ez a három egy időben, egy helyen?
Sokan azt gondolják, hogy egy ilyen esküvő megszervezése túlságosan idő- és eszközigényes, nem is beszélve az anyagi vonzatáról! Pedig ha belegondolunk, egy ilyen alkalomhoz nincs szükség éttermi kötöttségekre, bérleti díjra, a szállás is könnyebben finanszírozható és cserébe akár több napon keresztül is ünnepelhetjük az ifjú párt.

Ha megtaláltuk a tökéletes helyszínt (lehet ez a kedvenc kiránduló helyünk, horgász tavunk, Duna partunk, gyerekkorunk egyik kedves emlékeit őrző  parkja, stb.), már indulhat is a szervezkedés.

Design

Hangulat tekintetében választhatjuk a klasszikus hippi stílust, követve a jól ismert Woodstock vonalat. Ilyenkor az egyszerűség, a természetesség, a szabadság érzése dominál. Elengedhetetlen kellékek a hinta, a fejdíszek, a nagy virágos elemek, a színes plédek, baldachinok.

Ha egy kicsit játékosabb feelingre vágyunk, akkor érdemes a vidámpark hangulatát megigéző, színes bohókás, minden korosztályt szórakoztató stílust adni a több napos esküvőnek. Ebben a környezeteben mindenki felszabadultan, kötetlenül lehet újra – vagy még mindig – gyerek! Dekorációban itt is felvonultathatjuk a szivárvány összes színét, kis bódékba alakíthatunk ki helyet az italoknak, sütiknek, játékoknak, fotó saroknak, de a leginkább elengedhetetlen kelléke egy ilyen esküvőnek az Amerikában már óriási népszerűségnek örvendő ugrálóvár.

  

De ha nem szeretnénk ennyire színeset, gyerekeset, akkor a legmegfelelőbb a szalmabálás, jurtás design, követve az elterjedtebb nevén “vintage” elemekkel tarkított dekoráció vonalait.

Rossz idő esetén

A szabadtéri esküvők legnagyobb kérdése, hogy mit tehetünk rossz idő esetén. Egy több napos fesztivál esküvőnek ez sem lehet akadálya! Biztonsági tartalékként egy jurta vagy egy tipi sátor bérlése és berendezése még mindig olcsóbb megoldás, mint egy padlózattal, fix falakkal, “tömeg” asztalokkal/székekkel berendezett sátor használata. De sokszor elég lehet egy nagy (!) fa árnyékába vonulni, némi ponyva felhasználásával.

Belépő

Minden fesztivál rajongó nagyon jól tudja, hogy sajnos egy fesztiválra nem osztogatnak meghívókat. Bárcsak úgy lenne… Egy fesztiválon karszalagok vannak, illetve a VIP tagoknak nyakba akasztható kis kártyák. Nem lehet ez másképp egy fesztivál esküvőn sem!

Étel, ital, szállás …

Ha fesztivál, akkor csakis a  foodtruck lehet a hangulathoz és a helyszínhez illő, legpraktikusabb ellátást biztosító szolgáltatás. De ha több napban gondolkodunk, akkor akár közös sütögetés, bográcsozás is szóba jöhet, csak arra figyeljünk, hogy egy vendéget se kössünk le hosszú időre a sütés/főzés mellé, mert Neki nem lesz túl izgalmas a hétvégéje, még akkor sem, ha szeret főzni… 😉

Ami a szállást illeti, itt sok múlik a násznépen, az igényeken. Ismernünk kell a násznép tagjait abból a szempontból, hogy milyen jellegű szállást kívánnak. Legautentikusabb egy fesztivál esküvő esetén a jurta, illetve a több személyes,  családi sátrak, de a násznép komfortosabb tagjai számára illő biztosítanunk a közelben az igényeiknek megfelelő szálláshelyet.

Kiegészítők

Néhány elengedhetetlen kellék egy esküvő fesztiválhoz:

Reméljük, egyre több párnak sikerül meghozni a kedvét, hogy ne csak egy délután, hanem akár egy egész hétvége is a szerelmük ünnepléséről szóljon. Helyszíneket, szolgáltatókat itt most nem ajánlunk, nem a reklám a cikk célja, de ha felkeltettük az érdeklődéseteket, keressetek és üzenetben szívesen segítünk, ajánlunk.

Kit hova?- avagy a megfelelő ültetési rend összeállítása

Esküvőszervezőként egyre inkább azt látom, hogy az esküvői előkészületek legnagyobb rémálma az ültetési rend összeállítása. Vannak, akiknél a kötelezően követendő, ám többnyire homályba veszett szokások kellenének, hogy irányt adjanak, vannak, akiknél az elvált szülők vagy a testvérek okoznak fejtörést, de abban valószínűleg minden pár egyetért, hogy ez az a feladat, amit a legszívesebben bíznának másra. Sokszor nekünk, szervezőknek is rémálommá tud válni a kérdés, hiszen ehhez igazán mélyen meg kell ismernünk a családi-, baráti kötelékeket.

Most, hogy gőzerővel megindult a nyári esküvőszezon, szinte hetente szembesülünk a kérdéssel: “Hogy szokták?”. A válaszunk mindig ugyanaz: Nincs két egyforma család. Ne a szokások, az előírások álljanak az első helyen, hanem Ti, a pár és az, hogy az esküvőn mindenki jól érezze magát. Egy jó szervezésnél ez nem az üléshelyeken fog múlni. Vannak logikus érvek, amiket érdemes követni, ezeket később elemezzük, de semmi esetre sem ajánlatos az előírások, a protokoll szerint leültetni a vendégeket. Azt hagyjuk meg a királyi családnak…

Kiindulási alap

Bármilyen meglepő is, de alapvetően az alábbi elrendezést kívánja meg a protokoll:

No és ezért is szoktuk javasolni már az elején, hogy ne ehhez ragaszkodjunk. A szülők általában érzékenyek arra, ha nem ülhetnek a gyermekük mellett eme jeles napon, így a fenti elrendezést felrúgva, inkább legyen egy ‘menyasszony családja’ oldal és egy ‘vőlegény családja’ oldal. Ha nem akarunk 30 fős főasztalt, akkor azt szoktuk javasolni, hogy a szülőkön kívül csak a tanúkat ültessük a fő asztalhoz,a testvéreket inkább a vendégek közé. Ezt a fenti, ‘keveredett’ elrendezést inkább akkor érdemes fontolóra venni, ha elvált, majd újraházasodott szülők vannak, ahol a kapcsolat nem a legbarátságosabb.

Miután túl vagyunk a “kik és hogyan ülnek a fő asztalnál” kényes kérdésen, azt gondoljuk, hogy túl vagyunk a nehezén. Pedig dehogy!!! Most jön a fekete leves… A csúnya körülmények között elhagyott nagynéni, aki most reméli meglelni párját; a sok – és hisztis- gyerekes unokatesó, akinek a gyerekeit mindenki a lehető legmesszebb szeretné tudni magától; a két baráti társaság ellenkező nemű egyedei, akik egy kínos berúgást követően összegabalyodtak, de azóta sem szívesen kerülnek egymás mellé; a party gyilkos, unott fejjel üldögélő gyerekkori szomszéd bácsi és így tovább a többi, fejtörést okozó helyzetek. Ha ezekre mind megoldást tudnánk most adni, akkor valószínűleg nem esküvő szervezéssel, hanem konfliktus kezelési tanácsadással foglalkoznánk. Némi segítő kezet azonban nyújthatunk.

Fő asztaltól kiindulva

Az ifjú pár asztalától a tánctér felé haladva, először a közeli családtagokat, rokonokat érdemes leültetni. Illetve az idősebbeket, akik valószínűleg úgysem pattannak majd fel minden második számra, hogy az a kedvencük és alig várták, hogy rophassanak egyet rá.

Ezt követően jöhetnek a gyerekes családok. Két lehetőség közül lehet ilyenkor választani. Csinálunk egy külön gyerekes asztalt, hogy a gyerekek egymással legyenek, illetve a szülők is kicsit el tudjanak lazulni, vagy a gyerekeket a szüleik mellé ültetjük. Az előbbi általában kaotikus állapotokat szokott eredményezni, mert a gyerekek egész este a szülői asztal és a székük között rohanva próbálják meglelni a választ, hogy vajon mihez is kezdjenek magukkal nyakkendőben, unalmas felnőttek között, fura zenével a háttérben, egyetlen, puszilgatva közeledő felnőttet sem ismerve… Így hát jobban járunk, ha a szülők közvetlen közelébe ültetjük Őket.

A tánctérhez közeledve pedig jöhetnek a fiatalok, a barátok, akik valószínűleg úgysem töltenek majd túl sok időt az asztalnál üldögélve.

Végül pedig egy asztalt illik berendezni a szolgáltatóknak (zenész, fotós, vőfély, stb.). Ennek a helyét egészen nyugodtan válasszuk meg úgy, hogy ahol marad hely. Most biztosan néhányan felháborodnak, de többnyire az a jellemző, hogy a szolgáltatók nem sok időt töltenek az asztalnál, de annak a pár pillanatnak még örülnek is, ha nem a nyüzsgésben, a forgatag kellős közepén kapnak helyet, hanem a terem egyik csendesebb sarkában.

Ültetési rend kihelyezése

A klasszikus ültetési rendeken kívül ma már számtalan egyedi megoldás közül választhatunk. A lényeg, hogy mindenki számára jól látható helyre tegyük és a nevek/asztalok beazonosítása egyértelmű legyen. Íme néhány ötlet:

A legjobb megoldás!

Ha nem ültetési renddel készülünk, hanem egy ilyen táblával és a vendégekre bízzuk a döntés lehetőségét. Közösség építő hatása is lehet!

EperszezOn/Off az esküvőn

Lassan az eperszezon végére érünk, de még mindig nincs késő ezzel a finomsággal ízesíteni az esküvőnket. (Szentendrei-) Szigeti Esküvősök lévén, ezekben a hetekben körülöttünk is minden az eper körül forog, így hát érthető, ha kikívánkoznak belőlünk a jobbnál jobb epres ötletek.

Kezdjük a szívünknek legkedvesebb témával, a dekorációval…

A képek magukért beszélnek. Leginkább azoknak a pároknak érdemes ezen a témán, design-on elgondolkozni, akik könnyed, lazább mégis szolidan elegáns hangulatra vágynak. Helyszínként pedig leginkább a szabadtéri lehetőségeket, esetleg egy kerti partyt részesítenek előnyben. Vagy akinek a családi-, baráti körében valakinek szedd magad eperföldje van… Ott még egy gyönyörű szertartás helyszínt is megéri berendezni. Arról biztosan hosszú évekig fognak majd beszélni a vendégek.

A másik szívügyünk: a virág!

A velünk “dolgozó” párok már tudják rólunk, hogy szeretjük kombinálni a  dekorációban a virágokat a zöldségekkel, gyümölcsökkel. Így van ez az eperrel is! Nem csak az íze, de a látványa is igazán becsülendő. Nem is beszélve az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. Kevesen tudják, de az eperben még a citromnál is több C-vitamin található, továbbá rendkívül magas az antioxidáns tartalma. Tehát, hajrá, epret a csokrokba!

És ha már az ízeknél tartunk… 

Nem csak az esküvői tortát lehet többféleképpen feldobni ezzel a zamatos gyümölccsel, de már a vendégváró falatkákat is megáldhatjuk néhány szem finom eperrel. Egy kis üveg, eper, tejszínhab, csoki, menta levél,no meg némi fantázia és mindenki megnyalja a tíz ujját.

Nem csak ehetjük, ihatjuk isEzeknek a finom hűsítőknek aztán tényleg csak a fantázia szabhat határt. Összeköthetjük a kellemeset a hasznossal, ha óriási üvegekben kínáljuk a vendégeknek az eperből készült limonádét, benne egész eprekkel, lime karikával, menta levéllel. Így nem csak a szomjúságukat olthatjuk a nagy melegben, de egyben a dekorációt is megoldottuk.  És persze nem feledkezhetünk meg a tökéletes párosról, a pezsgő-eper társakról sem.

Köszönjük, hogy Velünk ünnepelsz

Ilyen ízorgia után pedig természetes, hogy nem engedhetjük el üres kézzel a vendégeket. Eperből készíthetünk lekvárt, szörpöt, bort,csokis desszertet, de ízléses csomagolásban (pl. kis dobozkában, kosárkában) csak úgy pár szemmel is megajándékozhatjuk a násznépet.

És végül egy kis ízelítő, hogy komoly követői vannak a “Strawberry” témának:

Reméljük, sikerült egy kis kedvet csinálni eperkéhez, hiszen láthatjátok, hogy természetes elemekkel milyen gyönyörű, egyedi hangulatot tudunk vinni egy esküvőbe.