Erekciós mítoszok - Impotencia

Erekciós mítoszok, A G-pont körüli vita

erekciós mítoszok testmozgás és pénisz

Vásárhelyi Dorottya Vagy gondolkoztunk már azon, hogy ha nőként nincs orgazmusunk szex közben, akkor valami biztosan nincs rendben velünk? Mindkét esetben egy-egy szexuális hiedelemről van szó, melyeket általánosan elfogadottnak vélünk, még akkor is, ha tévesek. Cikkünk első részében a szexuális mítoszokat mutatjuk be!

Körüljárjuk, milyen hatással lehetnek a szexuális működésünkre, és megvizsgáljuk, hogy a különböző szexuális zavarok erekciós mítoszok esetében, mely hiedelmek jellemzőek leginkább. A szexuális hiedelmek olyan attitűdök, melyek a személy számára általánosan elfogadott szubjektív szabályok, és gyakran ha-akkor típusú mondatok.

Szexuális mítoszok (2) – a férfi

Ezen feltételezések tanulási folyamatok és szexuális tapasztalok útján alakulnak ki, és központi szerepet játszanak az énsémák aktiválásában pl. Zilbergeld felismerte, hogy a merevedési zavarral küzdő férfiakra több szexualitással kapcsolatos hibás hiedelem is jellemző, így összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő szexuális mítoszokat.

  1. Merevedési zavar: mi áll a háttérben, és mit lehet tenni?
  2. Szexuális mítoszok (2) – a férfi - EgészségKalauz

Ezek a mítoszok diszfunkcionális szexuális hiedelmek gyakran a maximális teljesítmény köré szerveződnek, vagy a szexuális válaszkészséggel kapcsolatos irreális meggyőződésekről, illetve a nők kielégítéséről szólnak. Ezek a negatív hiedelmek fogékonnyá teszik az egyént a szexuális zavarok kialakulására, és gyakran a problémát magát is fenntartják.

A női diszfunkcionális hiedelmek gyakran a kettős mércét tükrözik. Hiedelmeken át a szexuális zavarokig?

Erektilis diszfunkció – potenciazavar

Érdemes megvizsgálni, hogy milyen hiedelmek jellemzőek leginkább a különböző szexuális zavarokban. A szexuális vágy hiányával küzdő férfiakra jellemző a korlátozó és konzervatív attitűd a szexualitással kapcsolatban, az erotikus gondolatok hiánya és a merevedéssel kapcsolatos aggodalmak.

A negatív hiedelmek fogékonnyá teszik az egyént a szexuális zavarok kialakulására A szexuális vágy zavarral küzdő nők gyakrabban számolnak be a szexualitással kapcsolatos konzervatív attitűdökről és hiedelmekről, illetve több olyan hibás attitűdről, melyben az életkor akadályozza a szexualitást.

Gyakorta a szexuális vágyat, mint bűnös dolgot értelmezik.

A férfiasság mérete és az orgazmus - Tények és tévhitek

A női orgazmuszavar esetében a testképpel kapcsolatos irreális hiedelmek dominálnak, míg a szexuális készenlét és lubrikációs nehézségeket tapasztaló nők sokszor szexuális konzervativizmusról számolnak be, és előfordul, hogy a szexuális vágyat ők is bűnös érzésnek titulálják. A vaginizmussal küzdő nők körében gyakoriak az életkorral kapcsolatos hiedelmek, és a szexuális konzervatívizmus mítoszai.

Mégis miként hatnak ezek a szexuális mítoszok? Egy-egy téves vagy diszfunkcionális szexuális hiedelem még nem feltétlenül okoz szexuális zavart. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a zavarok kialakulása nem közvetlenül a diszfunkcionális szexuális hiedelmek meglétén múlik.

Hatásaik inkább oly módon érvényesülnek, hogy azon erekciós mítoszok helyzetekben, melyekben a hiedelemrendszer negatív és katasztrofizáló magyarázatokat hív elő, egy erőteljesen negatív kognitív énséma aktiválódik. Ilyenkor a szexuális hiedelme értelmező, magyarázó szűrőként működik, kiemelve a szexuális élmény negatív aspektusait.

erekciós mítoszok csökkentse a pénisz hosszát

Így a figyelmi fókusz a szexuális teljesítményre, és erekciós mítoszok erekció minőségére kerül, mely aláássa az erotikus ingerek további feldolgozását, csökkenti a szexuális gondolatok gyakoriságát, és növeli a negatív érzelmi válaszokat, így tovább rontja az erektilis válaszkészséget. Ez a cirkuláris folyamat sebezhetővé, és fogékonnyá teszi az egyént a különböző szexuális zavarok kialakulására Nobre, és Pinto-Gouveia, Az automatikus gondolatok fő fókusza az erotikus ingerek helyett férfiak esetében az erekciós válasz minőségére és a kudarc következményeire helyeződik, míg nők esetében főként a saját testképükkel kapcsolatos aggodalmakkal, és a szexbe történő bevonódás nehézségeivel kapcsolatosak.

Merevedési Zavar Mítoszok - solvaypharma Erekciós mítoszok, Szex Segítő Formula: átütő megoldás merevedési zavarra Horváth Balázs Korai magömlésről akkor beszélünk, ha a férfi szándéka ellenére nem tudja megfelelően kontrollálni magömlésének idejét, és a hüvelybe hatolás előtt, illetve azt követően rövid időn belül, a partner kielégülése előtt következik be a magömlés. Nem betegség A korai magömlés létezik mint klinikai diagnózis, azonban nem betegség, hanem leginkább lelki vagy fizikai okok, illetve az agy alacsonyabb szerotonintermelésének következménye.

Cikkünk második részében a diszfunkcionális szexuális hiedelmekkel való megküzdést tárgyaljuk majd. Kiderül, hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk a túlzó hiedelmeinkkel kapcsolatban, valamint hogyan korrigálhatjuk kognitív torzításainkat a kiegyensúlyozottabb és harmonikus szexuális élet érdekében.

Tartsatok velünk legközelebb is!

Erekciós mítoszok, Szex Segítő Formula: átütő megoldás merevedési zavarra

Felhasznált irodalom: Nobre, P. Dysfunctional sexual beliefs as vulnerability factors for sexual dysfunction. Journal of Sex Research, 43 168— Archives of Sexual Behavior, 37 4— Sexual dysfunctional beliefs questionnaire: An instrument to assess sexual dysfunctional beliefs as vulnerability factors to sexual problems.

erekciós mítoszok fém a péniszen

Sexual and Relationship Therapy,18 2 Vásárhelyi, D. A szexuális zavarok hátterében álló kognitív hiedelmek. Zilbergeld, B. The new male sexuality. New York: Bantam Books.

erekciós mítoszok potencianövelő tabletta szivbetegeknek

Vásárhelyi Dorottya.